keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Oliver Kohlenberg - säveltäjä



- Klassinen musiikki on klassista ja sävelletty viimeistään 1700-luvulla. Siksi en voinut ryhtyä klassisen musiikin säveltäjäksi, kertoo säveltäjä Oliver Kohlenberg.

Hän ryhtyi siis säveltämään nykymusiikkia, ensimmäisen merkittävän pianoteoksensa jo 9-vuotiaana.

Saksalaissyntyinen Oliver Kohlenberg muutti Suomeen noin 40 vuotta sitten. Mutta kun häneltä kysyn, miksi ihmeessä, hän ei anna aivan suoraa vastausta kysymykseen.

- Ei, kysymys ei ollut naisista.

Joka tapauksessa hän tuli Kajaanin musiikkiopistoon opettajaksi ja oli itse Eino-Juhani Rautavaaran  oppilaana. Sittemmin hän toimi noin 20 vuotta Oulun konservatoriossa opettajana. Hän on säveltänyt 5 nykymusiikin sinfoniaa ja kuudes on tätä kirjoitettaessa loppumetreillä. Joulukuussa siitä oli enää 100 sivua kirjoittamatta, tällä hetkellä 25 sivua.

- Kuinka monta sivua siihen sitten pitää kirjoittaa, kysyi muuan ystäväni.

- No laske nyt itse. Oliver säveltää pelkästään 1/16 nuotteja ja ne pitää orkesteroida 96 hengen sinfoniaorkesterille, minuutissa on 60 sekuntia ja kahden tunnin sävellyksessä 120 minuuttia, heitin lonkalta.

Oliver itse kertoo että hänen esittämättömään Anu Kaipaisen romaaniin perustuvaan Magdalena-oopperaansa meni 745 sivua A3-kokoista nuottipaperia. - Piti kirjoittaa kyllä rivien väliinkin.

Oliver Kohlenberg on siis syntyisin Saksasta ja hänen isänsä on toiminut aikanaan Saksan ilmavoimien (Luftwaffen) tiedustelu-upseerina ja tuntenut henkilökohtaisesti Adolf Hitlerin, niin hyvin että joutui siitä sotaoikeuteen.

- Isäni kuuli keskitysleireistä ja kysyi Hitleriltä pitävätkö nämä puheet paikkaansa. Jos pitävät en halua olla tämän kansallissosialismin kanssa missään tekemisissä.

Hitler vastasi ja Oliverin isä paiskasi puhelimen seinään. Lopulta hän sai tuomion valtion omaisuuden (puhelimen) tuhoamisesta.

Oliver kertoo, että hän on toinen Saksasta Suomeen tullut maahanmuuttajasäveltäjä. Saan aiheen kysyä mitä mieltä Oliver on Maamme-laulusta, jonka on säveltänyt saksalainen säveltäjä ja sanoittanut ruotsinkielinen runoilija.

- Ei Pacius sitä edes säveltänyt itse. Se on alun perin vanha saksalainen juomalaulu.

Olemme kuitenkin samaa mieltä siitä että Maamme-laulu on huono sävellys ja pääsemme siitä Finlandian (joka oli Biafran kansallislaulu) kautta Sibeliukseen. Kysyn miksi Sibelius oli niin laiska säveltäjä että hän ei saanut edes kahdeksatta sinfoniaa valmiiksi vaikka Haydn teki niitä toistasataa.

- Suomalaiset eivät muista että Sibelius oli alkoholisti. Mutta hän ei ollut tyhmä. Hän tajusi että aika oli ajanut musiikissa jo kahdeksannen sinfonian ohi. Schönbergin jälkeen Sibeliuksen musiikki oli auttamattoman vanhanaikaista.

Tästä pääsemmekin musiikin modernismiin. Oliver Kohlenbergin mielestä sana moderni pitäisi hävittää. Sehän tarkoittaa muotia tai muodikasta. Ja tämä nyt ei vain soinnu yhteen nykymusiikin kanssa. Oliver itse kertoo säveltävänsä taidemusiikkia.

Oliver Kohlenberg täyttää 60-vuotta 24.1.2017. Syntymäpäivän johdosta hänellä on juhlakonsertti Heinolan musiikkiopistossa 24. tammikuuta ja Lahden Musiikkiopiston Kalevi Aho -salisssa 27. tammikuuta kello 18.

Juhlakonsertissa Oliver Kohlenberg esittää kolme säveltämäänsä pianosonaattia. Ja kun joku ystäväni kysyi Oliverilta, miten suurelle kokoonpanolle ne on orkesteroitu, niin Oliver itse vastaa:

- Ei pianosonaattia voi säveltää kuin yhdelle, muuten se ei ole pianosonaatti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti