tiistai 31. tammikuuta 2012

Uni

Näin vuonna 1995 unen että olin Otavan Kirjailijapäivillä (en ollut silloin kirjailija enkä varsinkaan Otavassa) ja Hannu Mäkelä käveli minua vastaan (En tunne häntä enkä tiedä minkä näköinen hän on, enkä pidä hänen kirjoistakaan), porisimme.
Lähtiessä hän näytti minulle vihreäkantista kirjaa jonka nimi oli kymmenen kirjaa ja kirjoittaja oli Mungtsu. Mäkelä sanoi: "Lue tämä, tämä on hyvä." Jatkoin matkaa ja heräsin. Kirjoitin unen muistiin. ryhdyin etsimään teosta, sellaista kiinalaista kirjailijaa ei löytynyt kirjastosta.

Noin 5 vuotta myöhemmin luin taas kerran Pertti Niemisen "Keskitie" antologiaa kiinalaisista filosofeista. Sivulta 20 löysin alaviitteen: "Keskitien ensimmäisen painoksen ilmestymisen jälkeen on Toivo Koskikallio julkaissut Lun Yun, Mengtsen ja Motsen käännökset." Katsoin kirjana takana olevaa kirjallisuusluetteloa. Koskikallio translitteroi suomeksi kirjailijoiden nimet eri tavalla kuin Nieminen. Sieltä löytyi: Mung tse Opetukset ja Mee-Tse Kaksitoista kirjaa.

Menin kirjastoon ja kysyin Mee-Tsen kirjaa. Se löytyi kirjavarastosta. Sen kansi ei ollut vihreä vaan harmaa, mutta yksivärinen kuten unessa. Kysyin kuinka moni on lainannut sen ennen varastoimista. Virkailija tarkisti: "Ei kukaan." Lainasin kirjan. en löytänyt siitä mitään. (Pieni mahdollisuus on että olisin Lapväärtin sivukirjaston kirjavarastoa järjestäessäni nukkunut 70-luvun puolivälissä se kirja pääni alla...)

Onko ihmisen pääkopassa semmoinen kompuutteri, että muistin pohjalla on kaikki sekin, minkä näkee, mutta ei havaitse, elämän matkan varrella? Kysyin filosofi Topi Saloselta oliko uni yliluonnollinen vai tuliko se alitajunnasta. Hän vastasi: "Ei. Pikemminkin se tuli ylitajunnasta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti