sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Miten kivitalot sopivat veistoksen päälle?

Keijo Nevaranta: Kiviaika - Stone age 1998 (kuva: Kari Lunnas)


Sarjasta vanhan kertausta: Julkaisin oheisen kirjoituksen mielipiteenä Pohjolan sanomissa lokakuussa 2007 kuullessani ensimmäistä kertaa Ruutinrannan ja "Kiviaika - stone Age" -teoksen tuhoamishankkeesta:

"Ruutinpuistoa ei saa tuhota! kuulin hurjia huhuja, että suunnittelemani stone age-veistoksen päälle/ympäristöön Kemin Ruutinpuistoon ollaan kaavoittamassa kivitaloaluetta.

En tiedä miten kivitalot saataisiin veistoksen päälle anturoitua.

Käytin vuosina 1997 - 1998 noin 1,5 vuotta Stone Age -veistoksen suunnitteluun sen nykyiselle paikalle.

Kivimies Ahti Mäntylä mesenaattina vastasi 140 000 kiloa painavan teoksen materiaalikustannuksista. Pelkästään teokseen käytetyn graniittimäärän ulosmyyntihinta OK-Grabniitilla oli tuolloin noin 650 000 markkaa.

Teoksen kokonaisbudjetti oli 1,035 miljoonaa markkaa. kyseessä on tiettävästi suomen suurin graniittiveistos ja pysyvöä ympäristötaideteos.

Koko teos lahjoitettiin aikanaan Kemin kaupungille pysyväksi ja näkyväksi toisen vuosituhannen lopun inhimillisen kulttuurin muistomerkiksi. Stone agen esikuvana on ollut englannin wiltshiressä sijaitseva yli 3000 vuoden ikäinen stonehenge-aurinkotemppeli.

Stonehengen tavoin myös "Stone Age" -teoksen lähtöajatuksena on ollut siirtää jotain yli ajan kestävää ihmiskunnan henkisestä perinteestä toisen vuosituhannen lopulle ja seuraaville vuosisadoille, ihmiskunnan aamuhämärästä kenties ihmiskunnan iltahämärään asti.

Kuten Stone Age -teioksen graniittipaateen kiinnitetyssä laatassa todetaan:

"Stone Age" kantaa viestiä ihmiskunnan henkisestä perinnöstä. Veistos on muistomerkki suomalaiselle kaivosteollisuudessa, Outyokummun Elijärven kaivokselle ja lahjoittaja ahti Mäntylän elämäntyölle kivialalla."

Kun suunnittelin teosta ja sille haettiin Kemin kaupungilta rakennuslupaa, kaupungin edustajat lupasivat suullisesti teokselle 2000 vuoden takuun.

"Kyllä se tällä paikalla pystyssä pysyy ainakin yhtä kauan kuin stonehenge, joka on luonnon pohjalla. tämä on paremmin perustettu", kaupungin edustajat vakuuttivat.

Teosta suunnitellessani ja uhratessani siihen 1,5 vuotta ainutkertaisesta elämästäni en voinut mitenkään kuvitella, että jo 10 vuotta sen valmistumisen jälkeen teosta ja sen ympäristöä ollaan tuhoamassa lyhytnäköisellä kaupunkisuunnittelulla.

Materiaaliset vahingothan ovat aina korvattavissa, mutta entä minun elämäni ja teoksen suunnitteluun käyttämäni aika? Kuka ne korvaa?

Mutta yleisemmin:

Ruutinpuisto on nykyisellään jalokivi Kemin kaupungin sydämessä. Kemin kaupungin kauneus on nimenomaan sen rantapuistoissa, jotka helmijonona kiertävät koko kaupungin.

Ruutinpuisto on yleisenä virkistysalueena paljon arvokkaampi kuin yksityisten ihmisten asuinalueena. Ihmiskunnan pitkässä juoksussa jokin koirapuisto tai lasten leikkipuisto on arvokkaampi kuin tyly kivitalomaisema.

Ruutinpuistossa on arvaamattoman suuret mahdollisuudet sen kehittämiseksi yleiseen virkistyskäyttöön.

Mihin muuten on unohdettu Kemin kaupungin rantasuunnitelma ja sen toteuttaminen? ruutinpuistoa Kemin kaupungin kannattaisi kehittää veistos-, taide- ja tapahtumapuistoksi - jos kaupungilla olisi rahaa...

Epäilen että suunnitelma ruutinpuistosta asuntoalueena on syntynyt jonkun konsulttitoimiston kahvipöydässä konsultin silmäillessä huolimattomasti rakentamatonta länttiä: "Aha, tuossahan on trakentamaton alue. Rakennetaanpa sinne!"

Tämä on helpoin, lyhytnäköisin ja vaarallisin tie kaupunkisuunnittelussa. on irvokasta että juuri Stone Agesta ja sen ympäristöstä uhkaakin nyt tulla toisen vuosituhannen lopun henkisen perinnön jatkamisen sijaan ruutinpuiston tuhoamisen muistomerkki. Itse "Stone Age" -teokseen liittyy olennaisena osana myös se ympäristö, jossa monumentti sijaitsee.

Uskon että Kemin kaupungin päättäjät ovat riittävän kaukonäköisiä estääkseen Ruutinpuiston tuhoamisen.

Jos nyt kuitenkin käy niin, että kaupungin päättäjät lyhytnäköisesti tahtovat pilata Kemin rantamaiseman, "Stone Age" -teoksen ja Ruutinpuiston alueen, ehdotan että "Stone Age2 siirretään Kemin kaupungintalon katolle.

Siellä se on turvallisimmassa paikassa, kun otsonikato on tappanut yläilmakehän, kasvihuoneilmiö on sekoittanut maapallon lämpötasapainon, napajäätiköt sulavat ja merten pinnat nousevat 1900-luvun lopun ja 2000-luvun tuhoamiskulttuurin seurauksena.

"Stone age" on tarkoitettu myös henkiseksi keskukseksi, joka tarjoaa puitteet erilaisten tapahtumien järjestämiseksi ruutinpuiston alueella.

"Ensi kesäpäiväntasauksena "Stone age" -monumentilla järjestetäänkin muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen "Ilmaiskulttuurifestivaali", joka on kaikille kaupunkilaisille avoin ja ilmainen tapahtuma vuoden pisimpänä päivänä.

Tervetuloa viihtyymään niin kauan kuin alue on yleisessä käytössä!

Keijo Nevaranta

Kivirunoilija, monitaiteilija

Seinäjoki"


1 kommentti: