Stonehenge
Wiltshire, Lounais-Englanti
n.2100 - 1500 eaa
Stonehengen henkisestä perinteestä
Kuka on runoillut nämä kivet? Mikä henkinen voima ja uskomusjärjestelmä on saanut ihmiset neoliittisen ajan lopulla ja varhaisella pronssikaudella pystyttämään erään merkittävimmistä nykyaikaan säilyneistä kulttipaikoista Wiltshiren maakuntaan noin 130 kilometriä nykyisestä Lontoosta länsilounaaseen?
Stonehenge - aurinkotemppeli, kuukalenteri, tähtitieteellinen observatorio, esihistoriallisen ajan kirkko ja kulttipaikka - otaksuttavasti kaikkea tätä! Mikä on saanut ihmiset kirjoittamattoman historian aikakautena ja useiden vuosisatojen ajanjaksolla uurastamaan tämän suunnitelmaltaan hyvin täsmällisen ja sen ajan rakennustekniikalle uskomattoman ja suunnatonta työmäärää vaativan suunnitelman toteuttamiseksi.
Stonehenge on meille muisto ja arvoitus ihmiskunnan kulttuurin kehityksen aamuhämärästä. Nykyisen tutkimuksen mukaan megaliittisista kivipaasista rakennettu kulttipaikka on rakennettu 1900 - 1400 eaa (tai 2100 - 1500 eaa).
Läpi sen olemassaolon historian mahtavat megaliittiset kivijärkäleet ovat herättäneet kysymyksiä, arvoituksen, uskomuksia, ratkaisuyrityksiä, luomaan ja runoilemaan selityksiä. Mutta itse kivet vaikenevat historiastaan, kirjoitettua tietoa ei ole ja lopulliseen selvyyteen on mahdoton päästä, tieteellistä totuutta tai jumalaa kivien takaa ei voi tavoittaa.
Neoliittinen vallankumous
ihminen oli aluksi keräilijä ja metsästäjä, sitten hänestä tuli paimen ja maanviljelijä. Tätä elämäntavan muutosta, maanviljelyskulttuurin syntyä, jonka ensimmäiset merkit löytyvät yli 10 000 vuoden takaa on nimitetty neoliittiseksi vallankumoukseksi.
Stonehengen ensimmäiset arkkitehdit ovat eläneet uudemman kivikauden lopulla, sen viimeiset rakennelmat on pystytetty pronssikaudella. Stonehenge on jättiläismäinen henkinen magneetti, joka on vetänyt ihmisiä puoleensa läpi olemassaolonsa ajan ja läsnäolijat, kävijät ja todistajat ovat voineet aistia paikassa olevan 'pyhän'.
Mutta samalla on kiehtovana todistettu arvoitusta, jota tieteellisistä tutkimuksista, lukuisista selitysyrityksistä huolimatta ei ole onnistuttu ratkaisemaan: Kuka tämän monoliittisen britannian isokivikulttuuriin laajemmin liittyvän teoksen suunnitteli, minkälaiset olivat rakennuspiirustukset, mikä ihmisjoukko sitä sukupolvesta toiseen lähes puolen vuosituhannen ajan rakensi, miksi ja kuinka?
Saksit kutsuivat pyhäkivien ryhmää "Stonehengeksi" eli "Riippuviksi kiviksi", kun taas keskiajan kirjoittajat nimittivät sitä "Jättiläisen tanssiksi". 1600-luvulla elänyt arkkitehti Inigo Jones piti stonehengea roomalaisena temppelinä, pitkään uskottiin 1700-luvulla eläneen antikvariaatti William stuceleyn teoriaan, jonka mukaan pyhät kivet ovat aikoinaan olleet druidien temppeli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti