sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Martin Luther King Jr (15.1.1929-4.4.1968) / Minulla on unelma - I Have a Dream

Huhtikuun 4. päivä 1968 - tasan 33 vuotta sitten - jäi historiaan eräänä niistä päivistä, "joiden jälkeen mailma ei enää koskaan ole entisensä". Tuona päivänä murhattiin tohtori Martin Luther King Jr ampumalla häntä päähän motelli Lorrainen parvekkeelle Memphisissä, Tennesseessä. Tohtori Martin Luther King Jr (15.1.1929 - 4.4.1968) oli babtistipastori ja ihmisoikeusaktivisti, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1964.

Martin Luther King oli Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen keskeisiä hahmoja, joka 1950- ja 1960-luvulla ajoi erityisesti etelävaltioiden mustien kansalaisoikeuksien tunnustamista. Hän oli väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden järkkymätön kannattaja ja onkin Mahatma Gandhin ohella väkivallattoman vastarinnan filosofian tärkeimpiä kehittäjiä.

Martin Luther King syntyi Atlantassa, Georgian osavaltiossa Michael King junior -nimisenä. Hänen vanhempansa olivat Martin Luther King Sr (alk. Michael King) ja Alberta Williams King. Hänen isänsä oli myös pastori, joka muutti oman ja poikansa nimet Martti Lutherin kunniaksi vuonna 1934.

King valmistui Morehouse Collegesta sosiologian kandidaatiksi vuonna 1948. Vuonna 1951 hän valmistui teologian kandidaatiksi Crozerin teologisesta seminaarista (Crozer Theological Seminary). 1953 King avioitui Coretta Scottin kanssa Marionissa, Alabamassa. King ja Scott saivat sittemmin kaikkiaan neljä lasta.

Vuonna 1954 isä Martin Luther King Sr nimitti nuoremman Kingin Dexter Avenuen baptistikirkon pastoriksi Montgomeryssä, Alabamassa. Teologian tohtoriksi King valmistui kesäkuun 5. päivä 1955 Bostonin yliopistosta.

Martin Luther Kingin ura kansalaisoikeusaktivistina ja ihmisoikeustaistelijana sekä mustien oikeuksien puolestapuhujana alkoi vuonna 1955 Montgomeryn bussiboikotista. Boikotti sai alkunsa kun Rosa Parks kieltäytyi luovuttamasta paikkaansa valkoihoiselle miehelle, ja näin rikkoi Jim Crow -lakia.

Boikotti kesti 381 päivää, ja tilanne kiristyi niin että Kingin Montgomeryn asunnon kuistille heitettiin pommikin. 13. marraskuuta 1956 Yhdysvaltain korkein oikeus totesi päätöksessään, että rotuerottelu busseissa oli Yhdysvaltain perustuslain vastaista.

Kampanjan jälkeen King perusti Southern Christian Leadership Conferencen (SCLC) 1957, jota hän johti kuolemaansa saakka. King sovelsi vaalimaansa väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden filosofiaa SCLC:n järjestämissä protesteissa.

King päätteli että järjestäytynyt, väkivallaton kansalaistottelemattomuus eteläistä rotuerottelua vastaan keräisi julkisuutta mustien tasa-arvon ja äänioikeuden tavoitteluun. Eteläisten mustien puutteesta ja nöyryytyksestä, rotuerottelusta ja kansalaisoikeusaktivistien ahdistelusta tehdyt lehti- ja televisiojutut keräsivätkin yleistä ymmärrystä ja sympatiaa niin että kansalaisliikkeestä tuli 1960-luvun alun merkittävin poliittinen tapahtuma.

Vuonna 1963 Martin Luther King Jr piti kuuluisan puheensa "I have a Dream" presidentti Abraham Lincolnin muistomerkillä. Kuuluisassa puheessaan King kiteytti suvaitsevaisuuden unelmansa seuraavasti: "Minulla on unelma... Uneksin että jonakin päivänä maamme noudattaa käytännössä itsenäisyysjulistukseemme kirjattua periaatetta... jonka mukaan kaikki ihmiset ovat syntyneet tasa-arvoisina."

Martin Luther King Jr palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1964. Paljolti Kingin järjestämien marssien ansiosta Yhdysvaltain lakiin lisättiin kansalaisoikeuslaki (Civil Rights Act) 1964 ja äänioikeuslaki (Voting Rights Act) 1965.

King alkoi elämänsä myöhäisemmissä vaiheissa ottaa kantaa myös muihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin kuin kansalaisoikeuskysymyksiin. Hän asettui vastustamaan Vietnamin sotaa julkisesti ensimmäistä kertaa tasan vuotta ennen kuolemaansa 4. Huhtikuuta 1967, pitäessään "Beyond Vietnam" puheensa New Yorkin Riverside kirkossa. Pitämässään puheessaan hän kritisoi rajusti Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa, kutsuen Yhdysvaltoja mm. " Maailman suurimmaksi väkivallan lietsojaksi", joka herätti paljon paheksuntaa ja kritiikkiä.

Viimeisenä elinvuotenaan 1968 Martin Luther King Jr keskittyi entistä enemmän köyhyyteen ja tuloeroihin. Hän tunnustautui yksityisesti demokraattiseksi sosialistiksi ja oli suunnitellut organisoivansa "Köyhien Kampanjan", mutta kuoli ennen kampanjan toteuttamista.

Martin Luther King Jr. siis murhattiin 4. huhtikuuta 1968 motellin parvekkeella parvekkeelle Memphisissä, Tennesseessä. Teosta epäilty pikkurikollinen James Earl Ray pidätettiin Lontoossa kolme kuukautta myöhemmin. Ray tunnusti syyllisyytensä ja tuomittiin 99 vuodeksi vankilaan. Myöhemmin Ray peruutti tunnustuksensa ja yritti koko loppuelämänsä saada tuomionsa oikeuden käsiteltäväksi.

James Earl Ray kuoli vankilassa 70-vuotiaana 23. huhtikuuta 1998. Edellisenä vuonna 1997 Dexter King oli tavannut vankilassa Rayn ja todistusaineiston nähtyään vakuuttui Rayn syyttömyydestä ja tuki hänen pyrkimyksiään saada tuomio oikeuden käsiteltäväksi. Loyd Jowers, motelli Lorrainen lähellä sijainneen ravintola Jim's Grillin pitäjä, väitti olleensa osallinen Kingin murhan suunnitelleessa salaliitossa ja vastaanottaneensa 100 000 dollaria murhan järjestelyistä, tosin tietämättä, että tarkoituksena oli murhata King.

Kingin perhe nosti Jowersia ja muita tuntemattomia salaliittolaisia vastaan kuolemantuottamuskanteen Memphisin siviilioikeudessa. Päätöksessään valamiehistö totesi Jowersin syylliseksi ja katsoi että taustalla on myös laajempi salaliitto.

Kingin syntymän kunniaksi vuoden kolmas maanantai, Martin Luther King Day, on Yhdysvalloissa yleinen vapaapäivä. Asetuksen hyväksyi presidentti Ronald Reagan 18. tammikuuta 1986.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti