perjantai 23. toukokuuta 2014

Vaelluskirjaa - Kristiina välikylän mökki 17.5.2014

Päivällä vaelluksella metsässä, joka ei enää ole mikään metsä; se on kuin puusarkoja suurten hakkuuaukioiden välissä. Metsiä taas halkovat kahden metrin syvyiset ojat, joita ei pysty ylittämään juuri mistään kohdasta kunnolla.

Takaisin tullessa kuljin ensin sorattua metsäautotietä, joka oli rakennettu tuhdiksi kuin ratapenger, joka lähistöllä kulkeekin, kiskot vain on poistettu, koska yhteiskunta kehittyy. Metsäautotie päättyi lopulta hakkuuaukion laitaan. Jatkoin traktorinuraa kunnes polut aina vain kapenivat ja lopulta päädyin takaisin maantielle hakkuuaukion laitaa pitkin noin viiden kilometrin lenkin jälkeen, sen verran hakkuuaukeiden kiertäminen kesti.

Joskus kolmisenkymmentä vuotta sitten täällä oli soista ja naavaista kuusimetsää tämä kaikki, metso asusti mökin lähistöllä, hirvellä oli vakituinen makuu torpan nurkalla, helmipöllö puputti välillä pihan laidallakin, äiti löysi pihasta pyyn pesän ja minä tuon hakkuuaukion keskikohdan paikkeilta lehtokurpan pesän jossa oli kolme munaa, silloin, joskus. 

Kaikki on menetetty. 

Jatkoin rankojen siirtämistä naapurin puolelta tontin laitaan. Katselimme äidin kanssa kirjosiepon pesäpuuhia. tällä tontilla on poikkeuksellisesti kaksi koirasta ja yksi naaras, joka hautoo pesässä, koiraat käyvät pesäpöntöllä vuoroin miettimässä kumpi mahtaa olla isä. Talitiainenkin eksyi pöntölle ja seurauksena oli kova taistelu. Tintti saa kyllä kirjosiepolta siipeensä. Varmuuden vuoksi nämäkin kirjosiepot ovat valloittaneet kaikkiaan neljä pönttöä pihasta, vaikka vain yhdessä on pesä.

Testailin uutta kameraa jonka sain ilmaiseksi ystävältä. Tähtäsin sillä kirjosiepon pesäkoloa, mutta linnut karttivat kuvaajan. Kiersin pihan dokumentoiden kameralla. 

Illalla vielä Bergvikintietä joelle. Ei mitään erityistä. Tiukanjoen rantojen vehreydestä otin yhden heittolaukauksen ja talsin takaisin mökille.

Pihabongausta: Taivaanvuohi, haarapääsky, kirjosieppo pesä, kalalokki, naurulokki, kulorastas, metsäkirvinen, sepelkyyhky, palokärki, kanahaukka.

Pelloilla ja metsässä: metsäviklo, pajusirkku, kuovi, töyhtöhyyppä, kottarainen.
Ei runon pätkääkään tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti