torstai 6. syyskuuta 2018

Kirjoja hyllystäni: Keijo Nevaranta - Aika



Keijo Nevaranta: Aika

216 s.
Kesuura Oy 2018
Aika on Keijo Nevarannan kuudes runokokoelma. Samalla se on kolmas osa Kesuura Oyn julkaisemaa runotrilogiaa, jonka aiemmat osat ovat Tat tvam asi (sinä olet se) ja Ihmisen alue. Kirjojen nimet sen kuin lyhenevät, kohta ei ole jäljellä yhtään sanaa. Samalla kirjat paksunevat.
Aika-kokoelmassa on Keijo Nevarannan kirjoina julkaisemattomia runoja 35 vuoden ajalta vuosilta 1981-2016. Tekstin editoimisessa ja painopuuhassa on näköjään kulunut 1,5 vuotta monine vastoinkäymisineen.
Runoilijan mukaan pelkästään kokoelman nimen synnyttäminen kesti pidempään kuin naisen raskaus: “Esillä oli monia vaihtehtoja. Vaatimuksena oli nimi, joka on yhteinen nimittäjä koko kokoelmalle. Ei pelkästään jollekin yksittäiselle osastolle. Näin seuloutui lopulta nimeksi Aika.”
Aika voidaan nähdä kokoelmassa kolmena eri kerrostumana. Genesis on kirjailijan oma myyttinen luomiskertomus maailman synnystä. Epilogi Enteet viittaa ekokatastrofiin, tämän yhteiskunnan ja maailman loppuun. Siinä välissä on tämä kaikki.
Toisaalta Aika on 35 vuoden elämänmatka, jona aikana nämä runot ovat kirjoittuneet, aika nuoruuden runokokeiluista (Nuoruuden runot) sekä haparoivasta rakkaudesta (Rakkauden ja menetyksen runot) läheisten ystävien ja sukulaisten kuoleman aiheuttamiin tuntoihin (Kuolinrunot).
Kokoelman laajimman osaston muodostavat Vuodenaikojen runot. Se sisältää 5 vuodenaikaa: syksyn, talven, kevään, kesän ja toisen syksyn. Vuodenaikoja on viisi, mutta osaston runot ovat syntyneet monen vuoden aikana. Jokin aikahorisontti tästäkin kuitenkin kehittyy.
Vuodenaikojen runoihin sisältyvät myös kokoelman suurimmat puutteet. Samat runokuvat kertautuvat vuosien eri kerrostumissa vain hieman muuntuneena. Punakynällä olisi sittenkin vielä ollut töitä kokoelmaa karsittaessa. Runoilijan selitys: “Enempää en jaksanut enkä pystynyt” ei kuulosta valmiin kirjan ääressä täysin uskottavalta.
Runoilija on vaeltanut vuosien varrella erilaisissa paikoissa: Alajärvellä, Rinnekodisssa, Upinniemessä, Seinäjoella, Ylistarossa ja Jämsänkoskella mm.; istunut välillä kyläpuiston jokirannassa, välillä kiipeillyt pitkin Etelä-Suomen vuoristomaisemia, kerännyt pulunsulkia kaupunkiympäristöstä tai tulistellut pienissä määrämittaan kasvatetuissa puupelloissa.
Koko ajan runoissa on läsnä luonto, vaikka näyttöpäätteeseen seittiään kutovan hämähäkin muodossa. Runoilijana ja kuvataiteilijana tunnettu Nevaranta yrittää itse selittää:
Minulle kirjoittaminen tai kuvataide eivät ole itsetarkoituksellisia, vaikka olen niitä elämässäni pääasiallisesti tehnyt yli 40 vuotta. Henry David Thoreauta vapaasti siteeraten olen yrittänyt jokaisella kirjallani ja taidenäyttelylläni saada julkisuuteen pienen sanasen luonnon puolesta ihmisen aiheuttamaa ja edelleen jatkamaa laajamittaista ekokatastrofia vastaan. Jos edes joku tässäkin kirjassa kuulee hiljaista puhetta luonnonoikeuksien puolesta, olen onnistunut.”
J.K. Nevarannan kirjaa saa tilata tekijältä itseltään hintaan 35 euroa joko sähköpostiosoitteesta keijo.nevaranta@gmail.com tai yksityisviestinä facebookin kautta. Kirjaa on saatavissa myös kustantaja Kesuura Oysta.

1 kommentti: