perjantai 25. lokakuuta 2019

Fundamentalistit - kohupappi ja lahkolainen

Kajaanin Kaupunginteatteri:

Fundamentalisti
käsikirjoitus: Juha Jokela
ohjaus: Helka-Maria Kinnunen
rooleissa:
Janne Kinnunen ja Salla Loper
Generaattori 12.10.2019

Kajaanin Kaupunginteatteri on merkillisessä tilanteessa. Muistan kun teatterin toimintaa yritettiin tukehduttaa poliittisin voimin melko tasan 10 vuotta sitten. Valtakunnallinen uutinen oli Kajaanin teatterilta vaaditut miljoonan euron säästöt. Se olisi merkinnyt toiminnan puolittamista. Nyt saman tekee home Kajaanin Kaupungintetterin sivunäyttämöllä Sissilinnassa. Se on suljettu ja toiminta on jouduttu siirtämään väistötiloihin milloin Hyrynsalmelle milloin Piippolaan tai Ristijärvelle. Tämä on melko tuhoisaa teatterin tulevaisuuden kannalta.

Kajaanissakin teatteria sentään vielä voi nähdä. Kävin katsomassa Fundamentalistit Eläkeläisten viikolla Generaattorin tiloissa. Eläkeläiset saivat alennusta ja tupa oli täynnä. Juha Jokela on nykyisten kotimaisten teatterikäsikirjoittajien ajankohtaisimppia nimiä. Fundamentalistitkin tarttuu tähän aikaan. Näyttämöllä on iltapäivälehtien kohupappi ja kiihkeä lahkolaisryhmän uskonsisar, joiden uskonkäsityksistä kädenvääntöä käydään.

Generaattorin valosuunnittelu oli upea. Muutamalla mustalla verholla  ja niihin heijastettavilla valokuvilla ja videoilla tehty.  Janne Kinnunen Markuksena ja Salla Loper Heidinä yrittävät parhaansa mukaan käännyttää toisiaan koko esityksen ajan, radikaalipappi ja kiihkouskovainen. lopputulos on arvattava: yhtä tyhjän kanssa. Tosin Markus lopulta päätyy tajuamaan kaikkien uskonnollisten kiistojen jälkeen, että jokaisessa meistä asuu pieni fundamentalisti.

En tiedä mitä mieltä erilaiset uskonnolliset tai ateistiset ryhmät ovat Fundamentalistista. Oliko katsomossa uskovaisia, joita se kenties loukkasi? Pääosassahan oli kuitenkin kohupappi Janne Kinnunen, joka on roolissaan riipaisevan rehellinen. Salla Loper joutui olemaan hieman kuin taustalla verhoissa, kiihkoilijana ja fundamentalistina.

Esityksen teksti valottaa syvästi sekä lahkolaisuuden että liberaaliteologian ajatusmaailmaa ja niiden ristiriitoja. Ja lopussa sovitetaan tavallaan kaikki. Kajaanin Kaupunginteatteri on toteuttanut hienon esityksen ajatuksia herättävästä käsikirjoituksesta Kajaanin Kaupunginteatterin nykyisistä tilaongelmista ja hengissäsäilymistaistelusta huolimatta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti