tiistai 7. helmikuuta 2012

Stone Agen jälkeenjääneet paperit II: "Stone Age - Taiteilija Keijo Nevaranta"

Kiviaika - Stone Age
Kemi Ruutinpuisto 1998
Taiteilija: Keijo Nevaranta
Mesenaatti: Ahti Mäntylä - Mäntylä Mining Systems
(kuva: Kari Lunnas)

"Tämä taideteos kantaa viestiä ihmiskunnan henkisestä perinnöstä. Teos kuljettaa muistoa esikuvansa Stonehengen arkkitehdeista, neoliittisen ajan kivitaiteesta ja pyhistä kivistä nykyaikaan. Toisen vuosituhannen lopun aurinkotemppelinä teos on muistomerkki toisen vuosituhannen lopun kivenrakennustaidosta tulevalle vuosituhanneolle ja tuleville sukupolville."

Stone Age on mittasuhteiltaan painavin Suomessa valmistettu taideteos. 35 pysty- ja poikkipaadesta valmistettu ympäristötaideteos ja veistoskokonaisuus painaa 140 00 kiloa. Sen toteuttamisen kustannusarvio oli noin miljoona markkaa. Teos lahjoitettiin IKemin kaupungille 1998 kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimeksen pitäessä juhlapuheen teoksen vihkiäisjuhlassa.

Stone Age on toteutettu mittasuhteessa 1:2 Stonehengen tällä hetkellä pystyssä oleviemn kivien pohjakaavan pohjalta samojen ilmansuuntien mukaisesti Stone Agessa eletään Stonehengen aikaa. Siellä voidaan nähdä mm. kesäpäivän seisauksen auringonnousu, talvipäivän seisauksen auringonnousu, pohjoisin ja eteläisin kuun nousu Stonehengen observatorion ja aurinkokalenterin mukaisesti.

Stonehenge (rakennettu noin 2100 - 1500 eaa) kuuluu maapallon suurten, arvoituksellisten, mystisten ja pyhien rakennelmien joukkoon. Samaa (ja osittain vanhempaa ikäluokkaa) kuin Stonehenge ovat egyptiläiset papyrukselle maalatut ja nykyaikaan säilyneet taideteokset. Egyptiläiset papyrukselle maalatut "Kuolleiden kirjat" ovat vuodelta 1350 eaa, siis Stonehengen valmistumisen ajoilta.

Stone Age oli alkusysäys laajemmalle usean kunnan kulttuurimatkailuyhteistyölle, jota on tarkoitus jatkaa (vuonna 1999 Meri-Lapin Kivikesä), Metalliaika-teemalla vuonna 2000 ja Paperikausi-teemalla vuonna 2001. Hankkeessa on lähdetty Meri-Lapin alueella merkittävistä teollisuuden ja yrityselämän sektoreista: kaivosteollisuudesta, metallinjalostuksesta ja paperiteollisuudesta.

2 kommenttia:

  1. Taisipa se jokin osa tuossa näytelmässä
    olla varattuna myös sudelle joka ei kai
    vielä tuolloin tiennyt olevansa susi.

    VastaaPoista
  2. Olen aina tykännyt tästä taideteoksesta.

    VastaaPoista