tiistai 10. huhtikuuta 2018

Jumalat puhuvat öisin II

Jumalat puhuvat öisin II
Vaftrudnirin runo
Odinn:
Frigg, anna neuvo, sillä aion matkaan, menen viisaan Vafthrudnirin luokse. Haluan tutkia muinaistiedon, mitä mahtava jätti muistaa.
Frigg:
Ennemmin toivoisin Odinn, Joukkojen isä, että jäisit jumalten pariin, sillä tiedän, että ei jäteistä yhtään Vafthrudnirin veroista löydy.
Odinn:
Matkasin paljon, kokeilin paljon, sain mahtitietoa monta. Nyt mielin tietää, millaista on viisaan Vafthrudnirin luona.
Frigg:
Siis onnekas lähtö ja onnekas paluu ja olkoon matkassa onni! Pidä terävä ymmärrys Ihmisten isä, sanakilvassa jättiläisen kanssa.
.....
Kertoja:
Odinn matkasi mittaamaan tuon mahtajan syvää mieltä, tuli Imrin isän asunnolle ja astui sisään.
.......
Odinn:
Terve, iätön jätti! Taloosi tulin, tahdoin tavata sinut. Kysyn ensiksi, jätti, oletko viisas vai vallanko kaikkiviisas.
Vafthrudnir:
Mkä mies se on minun salissani, kenenkä kanssa puhun? Et astu salista ikinä ulos, jos et voita viisaudessa.
Odinn:
Kulkuri olen, tulen kulkutieltä, janoisena jouduin taloon, on virvoitus tarpeen, vaelsin kauan, ota vieras vastaan jätti.
Vafthrudnir:
Älä kulkuri puhele permannolla, ota salista sija ja istu! On nähtävä varsin, ken viisaampi on, vieras vai tietäjävanhus.
Odinn:
Kun köyhänä saavut rikkaan saliin, puhu viisaasti tai ole vaiti. Suupaltti piankin joutuu pulaan keskellä kovien miesten.
Vafthrudnir:
Sano siis, kulkuri, joka permasnnolla seisot ja aiot onneasi koettaa, minkä niminen on se orhi joka aamuin tuo ihmisten ilmoille päivän?
Odinn:
Skinfaxi on se orhi, joka aamuin tuo ihmisten ilmoille päivän. Itägooteille se on orheista paras, aina sen harja hohtaa.
Vaftfrudnir:
Sano siis, kulkuri, joka permannolla seisot ja aiot onneasi koettaa, minkä niminen on orhi joka idästä vetää yön jälleen jumalten ylle?
Odinn:
Hrimfaxi on se orhi joka idästä vetää yön jälleen jumalten ylle, joka aamu vtaa sen turvasta vaahto, niin laaksoihin lankeaa kaste.
Vafthrudnir:
Sano siis, kulkuri, joka permannolla seisot ja aiot onneasi koettaa, minkä niminen on joki, joka rajana jakaa jumalten ja jättiläisten maat?
Odinn:
Ifing on joki joka rajana jakaa jumalten ja jätttiläisten maat, avoimena virtaa iäti sen vesi, joki ei koskaan jäädy.
Vafthrudnir:
Sano siis, kulkuri, joka permannolla seisot ja aiot onneasi koettaa, minkä niminen on kenttä jolla kerran sotivat suopeat jumalat ja Surtr?
Odinn:
Vigridr on kenttä jolla kerran sorivat suopeat jumalat ja Surtr, se on sata peninkulmaa kaikkiin suuntiin, niin on sen määrätty mitta.
Vafthrudnir:
Viisas olet, istuhan, vieras, jätin penkillä puhellaaan kahden. Tutkitaan hallissa, panttina henki, ken voittaa viisaudessa.
.....
Odinn:
Minä matkasin paljon, kokeilin paljon, sain mahtitietoa monta; kuka ihmisistä elää, kun oon ihmisten yllä se viimeinen tuima talvi?
Vafthrudnir:
Lif ja Lifthrasil lymyävät silloin kahden Hoddmimirin metsään; aamukaste on atriana heillä, he siittävät uuden suvun.
Odinn:
Minä matkasin paljon, kokeilin paljon, sain mahtitietoa monta; mistä tulee aurinko sileälle taivaalle, kun sen on tuhonnut Fenrir?
Vafthrudnir:
Alfrödull synnyttää ainoan tyttären, ennenkuin susi sen sieppaa, neito rasastaa äitinsä teitä, kun jumalten tuho on tullut.
Odinn:
Minä matkasin paljon, kokeilin paljon, sain mahtitietoa monta, keitä ovat neidot jotka nähdään meren yllä, väkevät viisaat neidot?
Vafthrudnir:
Mögthrasilin kunnaiden yli käy kolme nuorten neitojen ryhmää, he saapuvat ihmisten suojelijoina, vaikka syntyivät jättien sukuun.
Odinn:
Minä matkasin paljon, kokeilin paljon, sain mahtitietoa monta; kutka aasoista hallitsevat aasain maita, kun Surtrin liekki sammuu?
Vafthrudnir:
Jumalkodissa Vidarr asuu ja Vali, kun Surtrin liekki sammuu, Mjölnirin saavat Modi ja Magni, kun Vingnir on väsynyt sotiin.
Odinn:
Minä matkasin paljon, kokeilin paljon, sain mahtitietoa mont; mikä tulee syyksi Odinnin surmaan, kun jumalten tuho on tullut?
Vafthrudnir:
Ihmisten isän ahmaisee susi, mutta Vidarr sen voittaa ja kostaa, hän siinä sodassa halkaisee sudelta kahtia kylmän kidan.
Odinn:
Minä matkasin paljon, kokeilin paljon, sain mahtitietoa monta; mitä Odinn, ennenkuin astui roviolle, kuiskasi poikansa korvaan?
Vafthrudnir:
Sitä kukaan ei aavista, mitä olet ammoin kuiskannut poikasi korvaan; olen muinaistiedot ja aasain tuhon sanellut tuomituin suin; nyt on kilpani käyty Odinnin kanssa, olet kaikista viisain aina.

https://www.youtube.com/watch?v=TUM79ahevBA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti