tiistai 24. heinäkuuta 2018

Suoritusyhteiskunnasta

Olemme siirtyneet hyvinvointiyhteiskunnasta suoritusyhteiskuntaan.
Tämä tapahtui Paavo Lipposen hallituskausien aikana. Myöhemmät porvarihallitukset ovat jatkaneet innokkaasti tätä kehitystä.
Minua hiukkasen järkytti, kun ystäväni äiti Seinäjoen Postin siivoojana lähes 60-vuotiaana, 40 vuoden työuran jälkeen joutui "siivousmitoituksen" uhriksi jo 1980-luvulla. Se tarkoitti, että Kello-Kalle kulki hänen perässään sekundaattori kädessään ja katsoi miten pitkään kunkin paikan siivoamiseen erikseen menee. Sitten tästä tehtiin mitta, jonka mukaan siivoushenkilön piti kahdeksassa tunnissa ehtiä siivota yhteenlaskettu alue.
Vanheneminen ei ollut perustelu hidastumiselle.
Nykyisessä suoritusyhteiskunnassa näin karkea suorituksen mitoitus ei kuitenkaan enää riitä. Muuan tuttavani on töissä yksityisen terveydenalan eräässä jättifirmassa, eräässä näistä joihin sote julkiset terveyspalvelut siirtää. Hänen työtehtävänsä ei ole hirvittävän monimutkainen, hän ei suorita esimerkiksi sydänsiirtoja vaan tehtävää voisi verrata pikemminkin vauvan vaipanvaihtamiseen. Näitä yksittäisiä tehtäviä tulee vastaan satoja päivittäin.
Mutta vaikka tehtävä on samantyyppinen joka kerta, itse tapahtuman kestoaika ei ole yhteismitallinen: joskus vaipat saa vaihdettua helposti, joskus vauva pistää hanttiin, saati sitten miten palvella määräajassa kitkerää vanhusta, joka antaa tulla tuutin täydeltä tai alkaa muistella jotain amerikkaan muuttanutta serkkuaan kesken toimenpiteen tai no: kuvitelkaa itse!
Mutta kyseinen suorituskin on mitoitettu, vaikka se on joka hoitotapahtumassa erilainen. Kiintiö pitää saada päivässä täyteen.
Tästä pitää huolen nykyaikainen suoritusyhteiskunnan Kello-Kalle:
Tietokone joka rekisteröi jokaisen suurfirman jokaisen työntekijän jokaisen tehtäväsuorituksen kestoajan, vessassakäyntien pituudet, ruokatuntien ja kahvitaukojen kestot ja illansuussa vetäisee paragraafit kunkin työntekijän päivittäisestä työtehosta verrattuna työtovereiden suoritusmääriin tai omien viime kuukausien työsuoritusten määriin.
Ja jos valuuttakurssi laskee, niin heti aluksi joudutaan työnantajan puhutteluun.
Mitä sen jälkeen tapahtuu?
Ystäväni ei tiedä, koska hän saa toistaiseksi edelleen olla töissä kyseisessä terveysyrityksessä, tosin nimi mustaan kirjaan kirjattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti