keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Pieni taidekertomus

 

Vuoden 2000 vaihteessa oli Millennium, jolloin odotettua maailmanloppua ei sitten ollutkaan. Itse olin puhki ja tyhjä taiteen tekemisestä. Väritkin olivat hukassa. Päätinkin aloittaa uuden vuosituhannen puhtaalta pöydältä.


Ryhdyin maalaamaan valkoista ympyrää valkoiselle pohjalle. Teos sai nimekseen Aika I. Jatkoin teemaa teoksella Aika II jossa valkoinen ympyrä. Sittemmin maalauksilla Lakeuden horisontti ja Meri, joissa oli jo värejäkin.


Nämä kaikki teokseni tuhoutuivat erään näyttelyn jälkimainingeissa, kun teokseni jäivät talveksi näyttelytilan kylmään varastoon ja homehtuivat siellä talven mittaan. Hain kuitenkin maalaukset kotiin. Ja pikkuhiljaa home kuivui ja kuoli pois, vain sen arvet jäivät maalauksiin tummina tahroina.


Olen kuljettanut eri muutoissa viimeisen vuosikymmenen tuhoutuneita teoksia mukanani. Noin vuosi sitten sattui kuitenkin omituinen tapaus. Muuan henkilö, joka on aikanaan ostanut minulta yksityiset tähtikartat (musta ympyrä mustalle pohjalle, tähtikarttana 500 hopeanväristä nuppineulaa eteläisen pallonpuoliskon tähtikartan mukaan ja hopeanvärinen kehä ympyrän ulkopuolella) sekä kuunpimennys (niinikään ympyrä neliöllä vuoden 2015 täydellisestä kuunpimennyksestä) halusi töiden kumppaniksi tämän Aika I, joka on paitsi tuhoutunut myös kadonnut.

Lupasin hänelle noin vuosi sitten että voin maalata Aika III samaan tyyliin, kunhan muilta kiireiltäni ehdin. Maalaus on kehittynyt sitkaasti. Olin hukannut ison harpin, jolla olin aiemmin piirtänyt ympyröitä ja uusi ympyrä syntyi vapaalta kädeltä lähes ympyränmuotoista mattoa apuna käyttäen.


Kuvittelin että valkoisen ympyrän maalaaminen valkoiselle pohjalle sallisi pienen fuskaamisen. Onkin kuitenkin täysin päin vastoin. Juuri valkoinen pohja korostaa valkoisen maalauksen kaikkia virheitä.


Nyt olen kuitenkin maalauksessa loppusuoralla. Pyrin kyllä perfektionistina täydellisyyteen, mutta siihen en juuri tässä maalauksessa pääse. Kiitän kärsivällistä ystävääni, joka on pian maksanut maalauksen ennakkoon jo kahteen kertaan. En kuitenkaan vieläkään lähetä työtä tilaajalle, vaan tuon sen ensin esille kesäkuun näyttelyyni Kajaanin kirjaston Taidekujalle.


Tilaustyön toteuttaminen oli tuskallista. Siitä oli kuitenkin se onnellinen seuraus, että se sai minut tekemään toisinnot kaikista muistakin tuhoutuneista teoksista. Joista tähän liitettyinä esimerkkeinä uusi Aika III ja uudelleenmaalattu Aika II.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti