keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Paul Klee: Modernista taiteesta

”Epämääräisyyden voi hyväksyä taideteoksessa vain siinä tapauksessa, kun siihen on pakottanut todellinen sisäinen tarve.”


”Tässä on kaiken tietoisen luomistyömme painopiste.

Tässä ammattitaitomme tiivistyy.

Tässä sillä on ratkaiseva merkitys.”


”Ilmaisukeinojen täydellinen hallinta luo edellytykset yltää tältä perustalta niin jäntevään ilmaisuun, että se saavuttaa kaukaisemmatkin, tietoisen toiminnan tavoittamattomat ulottuvuudet.”


”Toivon, että maallikko, joka aina toivoo löytävänsä taideteoksesta itselleen rakkaita kuva-aiheita, kuolee minun ympäristöstäni hiljalleen pois ja jää minulle korkeintaan haamuksi joka ei voi itselleen mitään. Sillä jokainen tuntee vain omat aineelliset intohimonsa.”


”Jos annan näiden maasta eroon pyrkivien voimien viedä heilahdusliikkeensä aina uloimmalle kosmiselle kehälle asti, pääsen irti ahdistavan pateettisesta tyylistä siihen romantiikkaan, joka on maailmankaikkeuden kauneudessa.”

”Tämä maailma ei ole tässä nykyisessä muodossaan ainoa kaikista mahdollisista maailmoista.”


”Onko taiteilijan sitten harrastettava mikroskooppisia tutkimuksia? Historiaa? Paleontologiaa?

Vain vertaillakseen, vain pitääkseen mielensä liikkuvana. Mutta ei etsiäkseen tieteellistä todennusta luonnonmukaisuudelle!

Vain vapauden tähden.”


”Sitä paitsi en missään tapauksessa haluaisikaan esittää ihmistä sellaisena kuin hän on, vaan sellaisena kuin hän voisi olla.”


”Mutta me etsimme kansaa. Aloitimme etsimisen Bauhausissa. Aloitimme siellä työskennellen yhteisössä jolle jokainen meistä antoi kaiken mitä hänellä oli.

Enempää emme voi tehdä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti