tiistai 22. syyskuuta 2009

Musta aurinko nousee


-->
1980-luvun loppupuolella olin töissä Vaasassa pienessä maakuntalehdessä.
Elettiin aikoja, jolloin freonien haitat ja otsonikerroksen tuhoutuminen tulivat suuren yleisön tietoon. Ponnekaasut julistettiin pannaan.
Jostain sain käsiini Suomen kartan, josta paljastuivat Suomen suurimmat freonien käyttäjät. Pronssimitalin otti KWH Pipe Vaasasta. Se käytti freonia 60 tonnia vuodessa.
Kävin kyselemässä KWH Pipen toimitusjohtajalta, mitä ihmettä he oikein puuhaavat, kun freoneja kulutetaan tonnitolkulla. Kaukolämpöputkien eristeitä.
Toimitusjohtaja oli itsekin kauhuissaan otsoniuutisista. Kesti kuulemma 30 vuotta ennen kuin freonit ehtivät yläilmakehään otsonikerrosta tuhoamaan. Kun niitä laajemmin on alettu käyttää vasta 60-luvulla, on merkittävä osa vieläkin matkalla.
Kuka näitä freonituotteita sitten oikein osti? Kunnat. Freoniton vaihtoehtokin oli kuulemma keksitty, mutta ainoakaan Suomen kunta ei ollut sitä valinnut, koska se oli 30 prosenttia freonillista kalliimpi.
Kunnissa investoinneista päättää valtuusto, kuntalaisten vaaleissa valitsemat edustajat. Ilmastonmuutos oli heille silloin pelkkää ilmaa.
Nyt ilmastonmuutokseen on havahduttu, pakon ja lopun edessä. Kun maapallon ilmasto on jo peruuttamattomasti muuttunut ja muuttumassa. Napajäätiköt sulavat kiihtyvällä vauhdilla.
EU:n puheenjohtaja hehkutti syksyllä, että nyt on tehty jotain konkreettista ilmastokatastrofin estämiseksi. Mitä konkreettista? On allekirjoitettu paperi.
Paperin mukaan ilmakehään laskettavia päästöjä on vähennettävä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Mutta päästöjä ja saasteita saa myydä ja teollisuutta viedä kolmanteen maailmaan. Saastekauppa ei mene maalaisjärkiseen jakeluun.
Mielestäni koko paperi on yhtä tyhjän kanssa. Tämä päätös olisi pitänyt tehdä jo 20 vuotta sitten. Nyt ei tarvita enää jarruja vaan täyskäännöstä.
Tämä kaikki on ollut tiedossa jo 1980-luvulla, mutta inhimilliseen kulttuuriin näyttää kuuluvan, että jotain tehdään vasta sitten kun on jo liian myöhäistä. Juice Leskisen sanoin:
"Jonakin aamuna ennen sarastusta huomaat, että musta aurinko nousee."

4 kommenttia:

  1. Koko €U on paperis, paradoksi, Neuvostoliiton kopio. Kusessa ollaan jos siitä ei päästä eroon.

    VastaaPoista
  2. Kiitti palautteesta. Oltiin aikanaan Väyrysen kanssa samaa mieltä siitä, että jos pienet muurit Euroopassa murskataan rakennetaan tiilistä korkeemmat muurit Euroopan ympärille ja kehitysmaiden kehittymistä vastaan..

    VastaaPoista
  3. Näin, totta kaikki...Markkinatalous, kapitalismi ja luonnon-/ilmastonsuojelu muodostavat mahdottoman yhtälön

    VastaaPoista