keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Vaelluskirjaa 15.3.2014 - lintuvaellus osa II

V Kyyränkoskella

Jatkan eteenpäin. Risteyksessä joudun epäröimään hetken. Vasemmalle on viitta Kylänpää 4. En muista olenko käynyt siellä koskaan. Oikealle olisi kotiin sama matka. Kolea viima tunkee ihoon ja ihon läpi sisuksiin. Hytisen. Saanko kylmästä kuolemantaudin. Sisuksissa vilu ja yksinäisyys. Päätän sinnitellä Kylänpäätä kohti niin pitkälle kuin yhtään tarkenen. Ylistarossa ei ole paljon reittivaihtoehtoja. Jatkan siis jokivartta Kylänpäätä kohti. Sinnehän alunperin suunniteltiin ensimmäistä niistä rakentamatta jääneistä voimaloista jotka olisivat tuhonneet koko Kyrönjoen maiseman. Pelloilta ei kuulu kiuruakaan.

Jonkin matkaa poljettuani minut pysäyttää kalastusalueen kyltti. Tarkistan kiikareilla: Kyyränkosken kalastusalue. Kyrönjoessa ja sen edustalla on tavattu yli 60 kalalajia ja arvokaloista joessa viihtyy ainakin meritaimen, kirjolohi ja harjus, joita kaikkia istutetaan jokeen vuosittain "suuria määriä kalakantojen elvyttämiseksi". Voimalarakentaminen olisi tuhonnut nämä kosket, Kyyränkosken ja Kirkonkosken. Mutta miten tuonne kalastusalueelle oikein pääsee, kun tien ja rannan välissä on kynnöspelto, ihmettelen. Kiikaroin Kyyränkosken alapuolta, ei sorsaakaan...

Jatkan matkaa ja ongelma ratkeaa. Pihatie kääntyy rantaa kohti ja siitä pääsee edelleen leiripaikalle kosken rannassa. Paikan vetonaulana on kylpytynnyri, jonka takana vanha harmaahirsinen pieni "mökki". Rakennus paljastuu savusaunaksi, pienimmäksi savusaunaksi, jonka olen koskaan nähnyt. Saunan kuistilla roikkuu narulla neljä kuivunutta saunavihtaa. Koivusta sahattuihin palkkeihin on maalattu runo, jossa on jotain hämärästi tuttua. Arvelen että teksti on vanha kansanruno eikä kenenkään paikallisen runonikkarin käsialaa, mutta on minulla varaa olla väärässäkin:

"Savusaunan lämmittelin,
kivikiukaan kuumentelin,
taitoin haasta koivunoksat,
niistä vihdat valmistelin.

Lyö siitä makeat löylyt,
lempilöylyt leyhyttele,
hämärässä savusaunan,
vierellä virran vihannan

Pese itses puhtahaksi,
hiukset, pää, koko komeus,
vielä vedellä valele
niin on olos onnellinen."

Siinä kohmeisena katselen vanhaa kaunista savusaunarakennusta, klapit olisivat valmiina kuistilla, mieli tekisi haikeasti löylyyn lämmittelemään juuri nyt, mutta eihän sitä nyt toisen saunaa luvatta voi lämmittää. Ihmettelen, miten noin pieneen saunaan muuten yleensä saunoja mahtuu sisälle, jos kiuas on keskellä lattiaa. Mittaan jalkamitalla saunan: noin 3 x 3 metriä. Saunaosan korkeus vajaa 2 metriä ja harjakatto päälle.

Alhaalla tuuli ei tunnu niin. Aurinko paistaa, mutta ei lämmitä. Lauloiko Ultra Bra noin? Tällä hetkellä sanat ovat ytimiä myöten totta. Minä olen katsellut koskea ja tutkinut saunaa tarpeikseni, kapuan rannasta ylös polkupyörälle ja lähden.

VI Kylänpäässä

Mustien peltojen halki eteenpäin. Viima tulee taas aukealla ja vilu tuntuu jalkapohjissa asti, mutta edessä näkyy jotain Ylistarossa harvinaista: metsänreuna. Poljen sitä kohti, tuulensuojaa päin. Metsänlaidassa rannan puolella on kyläseuran maja, jonka ympäristön käyn kiertämässä. Majan ympäristössä kasvaa vanhoja puita. Jonkin puun alta löytyy rykelmä käpyjä, jotka kertovat tikan työmaasta. Varis raakkuu karhealla äänellä ensin etäällä, lentää sitten lähelläni olevan kuusen latvaan ja ryhtyy rähisemään sieltä minulle. Se ei kaipaa seuraani, joten otan vihjeestä vaarin ja lähden taas etenemään.

Kylänpäässä ylitän Kyrönjoen jo kolmannen kerran päästäkseni varsinaiselle kylälle. Täällä on ollut ja on jonkinlainen pieni kauppakeskus, mielenkiintoisimpana yrityksenä lemmikkieläinpalvelukeskus. Taidekoti Musta Hevonen toimii täällä. Olen hyvänpäiväntuttu Taidekodin pitäjän kanssa ja mieli tekisi käydä kahvilla ja lämmittelemässä taidekodissa, jos se olisi talvella auki, mutta ei tietääkseni ole.

Jonkinmatkan päässä edessäpäin on oikealla kädellä majatalo, vanha jylhä kartanomainen punamullattu rakennus: Kesti-Iivari. Sen kohdalla minut pysäyttää, ei itse rakennus, vaan pellolla asteleva kevään ensimmäinen näkemäni töyhtöhyyppä. Orvon oloisena se seisoskelee keskellä kynnöspeltoa näköjään vailla mitään suunnitelmaa. Mahtaako se miettiä, että tuli tehtyä vikatikki, kun pellot kyllä ovat sulat pinnasta, mutta maan alla on syvä routa, ruoka on vähissä eikä kavereita näy missään. Tunnen myötätuntoa. Oma yksinäisyyteni vertautuu töyhtöhyypän yksinäisyyteen.

Joessa on tällä kohdin pieni heinäinen saareke jonka keskellä karikivi kohottaa selkäänsä. Kiven selässä lepäilee heinäsorsakoiras ja saarekkeen rannassa jokea pälyilee toinen koiras sekä naaras. Kevään ensimmäiset heinäsorsat. Onkohan keväämmällä luvassa kolmiodraama vai jatkuuko sovussa polygaaminen suhde, mietin. No, se on heidän asiansa eikä minulle kuulu, enkä vastausta saa koskaan tietää...

VII Kaukolanrannassa

Pyöräilen urheilukentän sivuitse ja vanhan hautausmaan ohitse ja neljännen kerran Kyrönjoen ylitse ja jatkan matkaa uuteen keskustaan ja takaisin Kaukolanrantaan, jossa kivipaatinen levähdyspenkkini odottaa jo minua. Tähän pysähdyn, jään, omaan paikkaani. Istun siinä kylmällä kivellä, mutta päivä on jo puolessa ja aurinko alkaa lämmittää vähitellen. Vilu haihtuu jäsenistä pikkuhiljaa. Selkä tuuleen istuen olo tuntuu lähes onnelliselta tällä paikalla, tässä hetkessä, nyt.

Katselen sulaa, johon nyt on ilmestynyt lintuelämää, sen takana vastarantaa ja lähes pilvettömäksi pyyhkiytynyttä taivasta. Mustavariksia lasken lennossa sinne tänne kaikkiaan 12. Joessa ui heinäsorsia pienissä ryhmissä, kaikkiaan 10 lintua. Äkkään isokoskelon joka lipuu yläjuoksulta alas paikkaan hitaasti virran mukana, keula pystyssä, ylväänä kuin viikinkilaiva. Kevään ensimmäinen isokoskelokoiras, arvostaan tietoisena, on lintuvaeltajan silmään sanomattoman kaunis näky. Ja äkki noin metrin korkeudella vedenpinnan yläpuolella lentää ylävirran suuntaan sitä vastaan harmaavartaloinen haapanakoiras, jonka lentoreitti ylittää isokoskelon aivan kohdalta. Haapana kräähäisee koskelolle tervehdyksen kohdatessa. Muuten linnut ovat vaiti. Hauska kohtaaminen ja ikäänkuin kunniatervehdys ylilennolla, syöpyy katsojan silmään ja mieleen.

Minä muistan kassissa olevat eväät, syön ne pois, juon termoksen kahvista tyhjäksi. Istun pitkään antaen ajatusten virrata vapaasti omia uomiaan, kuten tämän paikan ohitse virtaa omaa uomaansa mereen asti valjastamaton kahlitsematon Kyrönjoki. Korviin alkaa kuulua kirkonkellojen kumu. Siellä vainaja nyt odottaa alttarilla, hänet siunaillaan ja kannetaan maan poveen. Jokin muistopuhe haudalla, virsi arkun ääressä ja lopulta hiekkaa päälle. Ihminen on kokonainen vasta kun hän on kuollut, taisi Saarikoski joskus sanoa. Minä pakkaan kassini, nousen satulaan ja lähden ajamaan viimeisen etapin Ylistaron asemanseutua ja kotia kohti.

(Ylistaro 15. - 19.3. 2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti