tiistai 17. huhtikuuta 2018

Poliittista piirtäjää sensuroidaan FBssa

Oululaista kuvataiteilija, pilapiirtäjä, laulaja Sira Moksia sensuroidaan facebookissa. Hänen poliittinen pilapiirroksensa Juha Sipilästä, Auschwitzin kaltaisesta Keskustaleiristä ja mummosta, jota Sipilä ohjaa pisteytyksen perusteella suoraan suihkuun, aiheutti hänelle niin sanotun ”bannin” eli määräaikaisen eston Facebookiin.
  • Tämä on jo kolmas kerta, kun saan bannin Facebookista ja aina syynä on ollut poliittinen piirros. Viimeisin, kolmas banni faseen tuli eilen ja syynä siis aiemmin Joukkovoimaa hallituspolitiikkaa vastaan-ryhmässä julkaisemani kuva, jossa kritisoidaan kärkkäästi Keskustaa.
  • Valituksen olen faseen tehnyt, ei ne ole ikinä ennenkään auttaneet, tuskin nytkään. Onneksi ihmiset jakavat ahkerasti "kiellettyä" Keskustaleiri-kuvaa, Sira Moksi kertoi lauantaina.
Aluksi esto oli kolmen vuorokauden mittainen, mutta kun pilapiirroksen jakamista jatkettiin eri reittejä facebookissa, oli tiistaina seurauksena se, että Sira Moksin julkaisuestoa jatkettiin 7 vuorokaudella. Nyt kyseessä on siis neljäs poliittinen banni. Tiettävästi ainakin neljä muuta henkilöä on saanut määräaikaisen julkaisukiellon fb:hen julkaisun jakamisesta.
Facebookhan on amerikkalainen yritys, joka toimii amerikkalaisten lakien mukaan, mutta sen järjestelmänvalvojat Suomessa ovat suomalaisia. Ilmeisesti estoon Suomessa kuitenkin riittää se, että riittävän monet henkilöt ilmiantavat jonkin julkaisun, jolloin suurtietokone automaattisesti reagoi estolla. Näin ilmeisesti Joukkovoimaa sivustolla on tapahtunut.
Poliittisen piirroksen sensuroiminen tai hyökkäys pilapiirrosta vastaan on Suomessa harvinaista. Poliittisesta sensuurista mieleen lähinnä Lapuan liikkeen aika, vaasalaisen kirjapainon tuhopoltto Lapuan liikkeen toimesta sekä äärioikeistolaisen Pekka Siitoinin pommi Kirjapaino Oy Kursiivin postilaatikosta 1980-luvulla.
Sira Moksin poliittiset piirrokset ovat kuitenkin aiheuttaneet outoja kielteisiä reaktioita muuallakin kuin sosiaaalisessa mediassa:
  • Alkuvuonna Oulun sarjakuvakaupungissa, Kulttuuritalo Valveen Sarjisgalleriassa Ajan kuvia - poliittisten piirrosten näyttelyni keräsi huomattavan määrän kävijöitä (perustuu mm. talon muiden toimijoiden huomioihin) mutta oli mielettömön vaikeaa saada mitään juttua yhtään mihinkään mediaan, Sira Moksi kertoo.
  • Ja Oulussa tehdään aina ja miltei kaikesta taidepainotteisesta juttua, saati sitten sarjakuvasta kun on kyseessä sarjakuvakaupunki mutta mun näyttelyn ympärillä oli täysi mediahiljaisuus. Ala on ainakin pohjoisessa miesvoittoista että jopa tämän sukupuolenkin olisin ajatellut olevat osatäkynä jutulle mutta ei.
  • Mulle muutama ihminen kyllä sanoi, että kannattaa orientoitua, että juttua ei kukaan tee, Oulu on niin Keskustalaista aluetta ja alueella ilmestyvät lehdet suurelta osin Keskusta-omisteisia. Ja mulla oli näyttelyssä myös Sipilään kohdistuvaa kriittistä, aika brutaaliakin kuvaa. Mut aattelin että vitut, Oulu on sarjakuvakaupunki ja tää on vapaa maa ja jne.
  • No just. Kaksi pientä juttua näyttelyn loppupuolella sain lehtiin ja nekin ystävieni avustuksella, omat yritykset ja Sarjisgallerian lehdistötiedotteet kun eivät tuottaneet mitään tulosta.
Sira Moksi kertoo, että jopa näyttelytilan saaminen poliittisten piirrosten näyttelylle on ollut hankalaa.
  • Galleriat ja yleiset tilatkaan eivät halua leimautua poliittisesti. Viime kesänä yhden gallerian kanssa tehtiin näyttelysopimus ja mä painatin jo näyttelyjulisteetkin mutta galleristi veti liinat kiinni ja näyttely peruuntui.
  • En syytä galleristia, me eletään nyt sellasia aikoja, että kuviakin pelätään ihan tosissaan, tai toisin sanoen niiden kuvien vaikutuksia.
  • Onneksi on olemassa sarjakuviin erikoistuneita gallerioita ja mun työthän matkaavat loppuvuodesta myös Helsinkiin Sarjakuvagalleriaan Kallioon.
Sira Moksi muistuttaa, että hän tekee muutakin kuin pelkästään poliittisia piirroksia, mutta viime aikoina aktiivimalli, sotekiemurat ja erilaiset pisteytykset ja leikkurit ovat nyt johtaneet poliittisen piirtämisen nousemiseen etusijalle.
  • Poliittinen ilmasto on tällä hetkellä niin mätä, etten minä saa siitä mitään hassunhauskaa kuvastoa, vaan lähinnä raakaa ja brutaalia, joka ärsyttää ja ahdistaa monia. Hassut kuvat saa piirtää sitten jotkut muut. Multa ei muunlaista nyt tule kuin tälläistä.
Sira Moksin poliittisia piirroksia julkaistaan tällä hetkellä Oulussa ilmestyvässä vasemmistolaisessa Kansan Tahto -lehdessä sekä usein myös Apu-lehden Uuninpankkopoika Saku Timosen blogien yhteydessä sekä Ääriajatushautomo-blogeissa. Sira Moksin kuvataiteeseen, pilapiirroksiin ja poliittisiin piirroksiin voi tutustua myös hänen kotisivullaan: www.siramoksi.fi
Teksti: Keijo Nevaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti