torstai 3. syyskuuta 2015

Ihminen, luonnon osa ja tuhooja - Ilkka 16.10.2012


Kirjat

Keijo Nevaranta:
Lintujen silmissä kivien kylmyys.
Runoja. 46 s. Omakustanne 1982.

Keijo Nevaranta liikkuu runokokoelmassaan ”Lintujen silmissä kivien kylmyys” perimmäisten kysymysten äärellä. Hän pohdiskelee ihmisen tarkoitusta ja tehtävää luonnon suuressa kiertokulussa. Näkökulma on biologinen, kehitysopillinen ja eettinen, ei niinkään uskonnollinen.

Merenranta on Nevarannan runojen maisema. Siinä yhtyvät kolme elementtiä, vesi, maa ja ilma. Meri on elämän symboli, se on kohtu, missä elämä syntyi. Meri on myös helposti haavoittuva. Öljyläikät veden pinnalla ja kuolleet lokinpoikaset kivettyneine silmineen ovat tuhon enteitä.

Jonakin huikaisevana hetkenä ihminen voi kokea olevansa osa luontoa ja suurta maailmankaikkeutta, mutta hänessä on myös voimia, jotka saavat hänet toimimaan luontoa vastaan, uimaan vastavirtaan ja tuhoamaan sekä itsensä että muunkin elollisen. Epävarmuus ja vastustamaton kaipaus kaikkeen uuteen saavat ihmisen tavoittelemaan tähtiä. Lopputulos on väistämätön, kuollut maapallo, jota avaruusromut kiertävät.

Pohdiskelevan aineksen ohella kokoelmassa on myös persoonallista tilitystä ja kokemusta. Yksinäinen ranta, jossa meren ääni vielä kuuluu, huojentaa toisaalta epätoivoa ja elämäntuskaa ja auttaa kokoamaan elämän pirstoutuneen mosaiikin, mutta toisaalta se myös lisää ahdistusta: ”Tästä huomiseen/ minun on mahdottomampi elää kuin lintujen./ Hiljaisuus ja meri murtavat minua./ Jalkani rikkovat rannassa ohutkuorisia simpukoita.”

Nevaranta kehittelee teemojaan selkeästi ja johdonmukaisesti. Luonnon, alkusynnyn ja ihmisen kehityksen kuvauksissa on sekä intensiteettiä että tehokkuutta. Nevarannan aihevalinta ei ole kuitenkaan kovin omaperäinen. Näitä tuhon profeettoja suomalaisessa runoudessa on tuskastumiseen asti. Ei ihme, että parhaimmassa runoiässä olevan nuorison maailmankuva on täysin toivoton.

Vaasan läänin taidetoimikunta ja Kristiinankaupungin kulttuurilautakunta ovat tukeneet teoksen julkaisua.

LEENA TUOMELA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti