torstai 24. syyskuuta 2015

Vaelluskirjaa 20.-31.8.2015 – Vaellus Välikylän torpalle osa II



Välikylä 22.8.

Aamukahvin jälkeen menin pihaan ihmettelemään aamun tapahtumista. Perhosia pihalla lentelee paljon. Näin isoista perhosista sekä amiraalin että neitoperhosen, jotka molemmat ovat ”muuttoperhosia”, lentävät jopa Etelä-Euroopasta suomeen loppukesästä Suomenlahden uhkarohkeasti ylittäen. Kaaliperhosia pihassa oli myös. Ja noita ruskeita joiden nimeä en tiedä. Vihreä ukonkorento lensi ohi lasisin siivin nurmenpintaa pitkin.

Aloin suunnitella pihaan uutta kaivonkantta. Edellisen tein parikymmentä vuotta sitten. Hyvin se on toiminut, mutta on nyt niin läpimätä, että jäniskin putoaisi kannen läpi kaivoon. Mietin osaisinko vielä tehdä kaivonkannen, epäilin vahvasti ja lunttasin vanhasta mallia, miten tuo neliönmuotoinen reikä saadaan tehtyä keskelle? Askartelin aikani ja sain laudat suurinpiirtein taiteelliseen mittaan.

Välillä grillasimme pihassa päivällisen. Sen jälkeen jatkoin verkkaiseen tahtiin kaivonkannen askartelua. Käpytikka ei pitänyt uudesta naapurista vaan rääkyi minulle vihaisesti lähimetsässä.

Kyllästyin tilapäisesti ja lähdin iltapäivällä mustikkaan, keräsin 1,5 litraa. Mustikoita oli määrättömästi silmänkantamattomiin. Parvi paarmoja pörisi ympärillä, mutta jostain syystä ne eivät olleet ruokailutuulella. Tikka täälläkin kolosi lahopuuta aivan lähellä. Muut linnut tuntuivat vaikenevan helteessä.

Tulin takaisin torpalle ja tein kaivonkannen valmiiksi. Siinä riitti puuhaa laiskahkolle runoilijalle iltaan asti, niin että aurinko oli jo putoamassa kohti horisonttia kun kansi vihdoin oli paikallaan.

Kuulin hanhiparven kaakattavan muuttolennolla etelää kohti, mutta en saanut lintuja näkyviin. Mietin mikä hanhi kaakattaa, ei ainakaan metsähanhi. Kävin vielä illallisen jälkeen kävelyllä. Laskeva aurinko värjäsi horsmaisen hakkuuaukean hehkuvan punaiseksi. Yritin ottaa muutaman valokuvan, mutta ne olivat vain valjuja aavistuksia todellisesta näkymästä.

Äiti oli lämmittänyt illalla huoneen raukaisevan lämpimäksi. Nyt alkaa jälleen yösumu nousta hakkuuaukealta maantietä ja torpanpihaa kohti, mutta kaikki tarpeellinen on tältä päivältä valmis.

Kävin vielä pihassa tekemässä aamuksi sytykkeet. Punarinta siritteli oudosti. Se ei ollut kutsuääntä eikä laulua. Aivan kuin se olisi jutellut jonkun kaverin kanssa. Tuollaista en ole punarinnan nokasta ennen kuullutkaan. Sepelkyyhky jaksaa huhuilla vielä iltaisin, vaikka poikaset ovat jo pesästä lähteneet ja metsästyskausi alkanut. Onneksi iltaisin pihaan ei ole kuulunut vielä ainoatakaan laukausta.

Sain päivän valmiiksi.
Nämä vähäiset tapahtumat mökillä
tyynnyttävät mielen.
Tein kaivonkannen,
keräsin mustikoita,
kuuntelin lintuja
ja katselin perhosia.
Muuta ei täydelliseen päivään tarvitse.

Luen kuitenkin vielä vähän matkaa Antti Tuurin Alkemistit II:n taivaallisia häitä. Illalla kuulin päivän järkyttävimmän uutisen. Ikkeläjärvellä metsästäjät ampuvat sorsia huvikseen viitsimättä edes tehdä riistasta ruokaa. Eikähän juuri jostain tavista, pyystä tai kyyhkysestä juuri broilerinkoipea enempää ruokaa saakaan.

Kello 23 uutisten jälkeen menen ulos
katsomaan yön ensimmäisiä hetkiä.
On vaikea ajatella, että on kesäaika
ja yön pimein hetki vasta
kahden tunnin kuluttua.
Ja kaikki aurinkokellot ovat tunnin väärässä.

Jupiter loistaa kirkkaimpana läntisellä taivaalla,
suoraan hakkuuaukealle pystyyn jätetyn
EU-hongan yläpuolella.

Sumu verhoilee harsoon hakkuuaukean;
voin melkein nähdä sen tanssivan.

Löydän taivaalta Otavan ja Pohjantähden ja näen että torppa tässä tien mutkassa sittenkin on rakennettu pohjois-etelä- ja itä-länsi-suuntaan, niin kuin talot entisaikaan aina on rakennettu. Olen vain kuvitellut pohjoisen hieman toisaalle, koska tie kokonaisuudessaan vie itäkoilliseen.

Piirrän mielessäni tähtikarttaa.
Altassa kivikautiset ihmiset
olivat piirtäneet sen niin,
että Otavan tähdet
olivat sammakoiden näköisiä
taivaalla lentäviä ihmisiä.

Juon lasin viiniä loppuun
ja menen maate.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti