maanantai 30. syyskuuta 2013

Angstila-tiedote 1.10.2013


Taidesuunnistuksen poikkitaiteellinen vitosrasti:
Angstilassa taidetta, bluesia ja runoutta

Villenraitti 8 on Seinäjoki Art&Design -viikkoon kuuluvan taidesuunnistuksen vitosrasti. Taidemaalari/runoilija Seppo J Tannisen omistaman entisen kaupan tiloissa esittäytyvät talon omat taiteilijat: vuokraisäntä Tannisen lisäksi talossa asuvat taidemaalari/graafikko Olli Kiviluoto ja kuvataiteilija/runoilija Keijo Nevaranta omilla teoksillaan ja tuotannollaan. Mutta luvassa on paljon muutakin.

Talon isäntä Seppo J Tanninen on myös pohjoismaisen taiteilijaryhmän Non Art Groupin kantavia voimia ja luvassa onkin Tannisen oman ateljeenäyttelyn ohella kuvataidetta neljästä Pohjoismaasta. Talon kellarissa ja Tannisen vierashuoneen seinillä esittäytyvät Non Art Groupin kansainvälisesti tunnetut kuvataiteilijat Pia Mesterton Graae Tanska, Helene Stiegel Tanska, Magdalena Margret Kjartansdottir Islanti, PerAxel Persson Ruotsi sekä Jorma Korpela, Heikki Mäki-Tuuri ja Tanninen itse Suomesta. Tannisen kokoelmista löytyy muutakin korkeatasoista nykytaidetta eri tekijöiltä.

Taidetalon pihamaalla talon taiteilijat ovat värkkäilleet omia ympäristötaideteoksiaan, joita nähdään nyt esilläolevassa Taidepuutarha-näyttelyssä sekä aiempia Olli Kiviluodon lumi- ja jääveistoksia teosdokumentteina. Talon taiteilijoiden teosten lisäksi pihassa on nähtävissä Justus Mannisen suurikokoinen hieman alkuperäisideasta poikkeavaan muotoon pystytetty rmetalliveistos. Ruusupapuköynnösten verhoilema autokatos muuttuu tapahtuman aikana esiintymisareenaksi, jossa on luvassa soitinkeksijä Petri Loueksen musiikkia sekä yllätysesiintyjiä. Taidepuutarha-tapahtumaa pyöritetään vahvasti happening-hengessä.

Talon laajassa kellarissa Angtilan aikana on esillä uusi taidenäyttelyripustus. Lisäksi tilassa esitellään varsinaisen taidesuunnistuksen aikana kello 11-18 videodokumentteina, powerpointtina ja äänitteinä taloon liittyviä taide- ja runopuuhailuja. Esillä on myös talon kustantamon Non Art Booksin julkaisemia kirjoja, muun muassa Tannisen ja Nevarannan omaa runoutta.

Virallinen taidesuunnistus päättyy kello 18, mutta Angstilassa pidot vain paranevat illan mittaan. Taidetalon kellaritapahtumaa jatketaan klubi-illalla, jossa kuullaan ensin Tiia Viitasaaren klassisempaa huilunsoittoa ja sen jälkeen astuvat kehään äskettäin The Sauce-levyn julkaissut T Sameli Rajala ja helsinkiläinen filosofi/muusikko Tuukka Tanninen jotka revittelevät bluesia. Jamihengessä koottuun tapahtumaan saattaa ilmaantua muutakin ohjelmaa.

Taloa ja tapahtumaa isännöivä Seppo Tanninen on lupaillut vieraille pientä ja mielenkiintoista purtavaakin. Luvassa on kulinaristinen elämys joka ennakkotietojen perusteella koostuu ainakin itse tehdystä punajuuripiirakasta ja pakurikääpäteestä.

Mutta kysymyksiä herättää tapahtuman nimi Angstila (suom. Pelkotila). Tanninen kertoo talon lempinimen olevan vanhaa perua ja sisäpiirin juttu, mutta kun samassa talossa asuu tällä hetkellä kolme luovaa taiteilijapersoonaa, saattaa nimelle Angstila ajoittain löytyä katetta vielä nykyäänkin.

Tapahtuman järjestämistä on hieman häirinnyt ja tehnyt arvaamattomaksi talossa äskettäin sattunut puitkirikko, jonka seurauksena avoimien ovien lisäksi ainakin osa pihasiiven keittiön lattiaakin on auki. Se ei ole kuitenkaan estänyt mielenkiintoisen monitaiteellisen ja poikkikulttuurisen tapahtuman järjesstämistä niissä puitteissa, jotka tällä hetkellä ovat mahdollisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti