maanantai 16. syyskuuta 2013

Vaelluskirjaa 25.8. - 28.8.2013




Välikylää (edelleen)
25.8.

Eilisaamuna heräsin hieman ennen auringon nousua. Kurjet huutelivat jo. Lähdin linturetkelle, pihasta lähtiessä ryhdyin jäljittämään omalaatuista linnunlaulua. Kaksi peukaloista rätisi naapuritontin pöllipinossa, hieman huuruneella kiikarilla tähtäilin löintuja. Lopulta varmistui että myös outoääninen syyslaulaja oli peukaloinen.

Oli koleaa. Ohut sumu kohosi jälleen verhona hakkuuaukiolta. Minulla oli päällä alupaita, paita, villapaita ja nahkatakki. Palelin. Myöhemmin kuulin että lämpöää oli ollut vain 3 astetta tuohon aikaan aamusta. Syksy tekee tuloaan.

Kylmästä kohmeessa kävelin Bergvikintietä Tiukanjoelle ja sen partaalla olevan autiotalon luo. Varpushaukka lenteli kaartelevaa saalistuslentoa peltojen yläpuolella paripikkulintua perässään. Kurkien raikuvia huutoja kuului kahdelta suunnalta. Hieman hämmästyneenä kuulin teeren soidinpulinaa äidin torpan suunnasta. Toiselta puolelta aukeata metsänreunasta lähtenyt teerikana pölähti yllättäen autiotalon pihakoivuun vain 40 metrin päähän minusta. Se söi koivunlatvasta jotain aikansa, lensdi sitten vuoroin räpytellen vuoroin liitäen takaisin puolen kilometrin päähän metsänpeittoon.

Kaksi kurkea lensi ylväästi ohi. Kurjet suunnittelevat jo syysmuuttoa. Hytisin vielä auringon jo noustua, odotin että se alkaisi lämmittää ilmaa ja kehoani. Etäisyydestä kuului palokärjen korotus ja korppien ronkkunaa. Pari sepelkyyhkyä ylitti pellon. En ollut varma oliko pellolla ja ojanvarsipensaan latvassa näkemäni lintu kivitasku oudossa paikassa, pikkulepinkäinen oudosti käyttäytyen vai liian suurelta näyttävä pensastasku. Jokin paksu, ruskea toukka mustakeltaisin poikkijuovin ihmetytti peltotiellä.

Arvelin äidin jo heränneen kahvinkeittoon ja palasin mökille. Kahvi odotti valmiina. Nukuin tunnin, tein vähän aikaa akvarellia ja alkoikin varsinainen puusavotta ensin velipojan, sitten siskon, miesystävänsä ja halkomakoneen saavuttua paikalle. Illalla saunomista ja illanviettoa siihen asti että nukahdin.

Tänään aamusta jatkamaan puutouhua. Saimme pölkyt halotttua iltapäivän päätteeksi. Tarja ja Tapani kävivät saunassa ennen lähtöään, sitten minä ja lopulta äiti. Pauli oli saanut Kaskisista 22 isoa ahventa verkolla, toi mökille muutaman. Illalla sain akvarellin lähes valmiiksi. Maan värien kanssa on vielä ongelmia. Arvioin että halkoja on noin 15 mottia, äidin ja minunkin loppuelämäksi saunapuita. Joutilaan mietteitä en ole ehtinyt puutyön touhussa lukemaan. Päivällä kaunista, lähes 20 astetta, yö- ja päivälämpötilojen välillä jo hurjat erot. Nyt kaikesta uupuneena sammutan valot ja menen maate.

26.8

Yöllä usva oli peittänyt tienoon
ja kasvattanut metsän täyteen
hämähäkinseittejä.
Aamulla rakensin rangoista
peukaloisille havumajaa.
Ne raksuttivat ja lauloivat
lyhyitä heleitä säkeitä
pihanreunametsissä.

Jatkoin aamulla siis vielä rankojen kanssa puuhailua. Palokärki huuteli etäällä. Huumoromielessä olen tehnyt rangoista kuusta vasten majaa, ”ympäristötaideteosta”, huvilaa peukaloisille, jotka yhtenä päivänä jo viihtyivät majan tekeleen sisällä.

Päivällä maaslasin jo neljättä päivä kukka-akvarellia multaläjän kasveista. Lopulta en tiernnyt onko työ kesken vai valmis ja päätin että se siis on valmis. Tässä muistuu mieleen Kenkon siteeraama mietelmä: ”Jos pysähdyt pohtimaan toimiako vai ei, on paras olla toimimatta.”

Illansuussa lähdin käymään marjametsässä. Keräsin nopeasti pari-kolme litraaa pieneltä alalta jonka olin löytänyt jo edellisellä mökkireissulla. Suuria, kypsiä marjoja, parhaimmillaan vielä. Toin äidille nähtäväksi kehnäsienen, kun sitä oli radiossa kehuttu hyväksi ruokasieneksi. Äitiä epäilytti kun sen varressa on samankaltainen rengas kuin kärpässienessä. Sisällä aloin laskea päässäni mönkiviä hirvikärpäsiä.

Täällä pärjää osittain luontaistaloudella: Äiti grillasi 6 Paulin tuomaa ahventa. Eilen söin omenapaistoksen loppuun. Mustikat jäävät äidille Kauhajoelle. Illalla löysin vielä yhden metsään unohtuneen pihlajanrungon, valmiiksi pölkyiksi sahatun. Vein sen kottikärryillä pinoon. Pimeä on tulosssa, äiti jo nukkumassa, kun kirjoitan päivän tapahtumat. Lopetan, suljen radion ja yritän itsekin unta.

27.8

Palokärki avasi aamun lentämällä pihan yli. Sitten vuorossa oli närhi, joka istahti pihakoivun latvaan. 23 hanhen parvi lensi etelään äänenään rupatteleva try-try-try-try-try ja sitten kirkas ANK. (Ilmeisesti merihanhia). Punarinta kierteli alapihalla. Peukaloiset viihtyivät mökinreunapusikoissa.

Aamupäivällä tein valmiiksi peukaloisen havumajan, rankoja on edelleen jonkin verran metsässä. Kävin iltapäivällä sienessä ja keräsin vajaan ämpärillisen tatteja. Löysin kauniin maaston Forströmin puolelta, koivusekametsää josssa polku vei radanpohjalle asti. Kiskot on ratapohjalta nostettu pois jo parikymmentä vuotta sitten. Takaisin rymysin hakkuuaukean ja kuusimetsän kautta. Hirvikärpäsiä oli kuusimetsässä riesaksi asti.

Ilta kului hirvikäspäsiä tukasta metsästäessä ja tatteja peratessa. Käsissä veri kiersi huonostio, ne kohmettuivat tunnottomiksi vaikkei ollut kovin kylmäkää. Paistettuna tatien määrä oli kutistunut noin kolmeen desiin. Luin Kenkon Joutilaan mietteet loppuun. Luulin jääkaapin pitävän outoa kolinaa, mutta se olikin erpätasaisilla lattialankuilla heiluva hiirien myrkkysyöttilautanen. Kun lisäksi kuulin muovin rapinaa, huomasin myyrän joka kävi hakemassa myrkkyjyviä varastoonsa. Myyräparka, se taitaa huomenna olla jo vainaja. Luulin että edelleen on huono myyrävuosi, mutta ne näyttävät löytävän tiensä mökkiin, jota lämmitetään samalla kun yöt ulkona kolemevat.

Myyrän kohtalo:
Kerätä mökin keitttiöstä, kaapin alta
myrkkyjyväsiä varastoonsa.
Syyskoleiden öiden saapuessa
se ehtii nauttia mökin lämmöstä
vain jonkin katoavan hetken
- ehkä vain yhden yön verran -
ennen kuolemaansa.

Myyrä juoksi makuuhuoneen kynnypieleen rakentamastaan reiästä. Tukin reiän sytykekalikalla ja keittiörullapahvilla, mutta en ollut varma jäikö myyrä nyt ”vangiksi” ulko- vai sisäpuolelle. Ulos toivottavasti, vaikka onhan näin vanhassa mökiss varmasti muitakin kulkureittejä ulkoa sisälle ja takaisin.

Arvasin oikein, sillä on toinenkin rako, mistä se nyt juokseee edestakaisin myrkkyastiaa tyhjentäe. En jaksa tänään enää taistella sen kanssa ja huomenna jo olemme lähdössä pois.

Puoliyön lähestyesssä
katselin myyrän puuhia
sen juostessa ruokakupille
ja takaisin koloonsa
kooten talvivarastoa
hiirenmyrkkyjyvistä.

Mietin onko myyrällä sama tyyli kuin minulla marjametsässä: poimin vain marjat ämpäriin talven varalle, harvoin maltan itse syödä niitä popimiessa lainkaan. Putoan uneen.

28.8.

Aamulla myyrä oli kuljettanut puoli teelautasellista jyviä varastoonsa. Me pakkasimme tavarat, menimme linja-autopysäkille, jossa vielä ihmettelin paria pienikukkaista kasvia, kun bussi jo tuli. Istuimme koululaisvuorossa, jossa kuulin päivän uutiset opettajien toilailuista. Kauhajoella, melkein perillä näin pellolla laiduntamassa lähes 30 suomenlehmää. Seuraavan päivänä jatkaisin kotiin ja taas johonkin toisaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti