maanantai 2. syyskuuta 2013

Vaelluskirjaa 21.-23.8. 201321.8.2013

Mökillä taas, äitini kanssa. Eilen viimeisellä linja-autolla. Eilen viimeisellä linja-autolla Kauhajoelle. Tänään iltapäivällä Välikylään. Tavaraa oli aika paljon. Uuvuttavaa kuljettaa niitä kottikärryillä pihaan. Ruuan jälkeen nukahdin. Illalla leikkasin ruohon. Muuta en tänään ehtyinyt. Peukaloisperhe kierteli pihan ympärillä. Pellolla etäältä kuului kurkien huutoa. Käpytikka nakutteli hiljakseen pihanreunapuussa. Pääskysiä kuului, mutta en saanut niitä silmiini. Muuten hyvin hiljaista, edes autoja ei ole liikkeellä juurikaan.

On jo yö. Illalla luin vielä Kenkón Joutilaan mietteitä vähän matkaa. Luen hitaasti. Kirjoitan siitä muistiinpanoja toisaalle. Käyn ulkona polttamassa illan viimeisen sätkän. Yö on hiljainen. Koiran haukahdus ja lyhyt ulvonta syventää tätä hiljaisuutta. Susia tai muuta pelottavaa en kuule. Parikymmentä vuotta sitten susilauma raateli tässä lähellä neljä lammasta. Lopulta etäältä lähestyvän auton ääni pilaa yön rauhallisen hiljaisuuden. Ennen kuin sammutan valon ja käyn nukkumaan kirjoitan muistiin vielä iltaisen tankan:

Luomiskausina
luonnon yksityiskohdat
huomaa herkemmin:
katselen koiranputken
kuihtuneita kukkia.

22.8.2013

Ilta, hämärä. Punavioletteja ja sinivioletteja pilvivöitä yli taivaan koboltin, joka lientyy vihreäksi taivaanrajaa kohti mennessä. Päivällä olen tehnyt puusavottaa täyden laiskahkon taiteilijan työpäivän: pölkky kerrallaan olen vyörytellyt pölkkyjä yläpihalta ja metsästä alapihalle. Outo työnteko tuntuu käsivarsissa ja selässä.

Pihalla kukkivat kauniisti punaiset ja valkoiset syysleimut, kaksi ruusua on edelleen kukassa, omenapuu on omenoita täysi, äiti teki niistä omenapaistoksen. Peräti kaksi kyynpoikasta havaittu pihamaalla, toista noin 15 senttistä en raaskinut tappaa, se pääsi tai päästin sen karkuun. Toiselle kävi huonosti. Se oli vielä pienempi, hädin tuskin onkilieron mittainen. Se oli ehkä jäänyt vyöryttelemäni pöälkyn alle, ei kyennyt pakenemaan. Suoritin eutanasian lapiolla katkaisemalla sen kolmeksi. Pieni rupikonnan poikanen alapihalla. Kaksi peukaloista rätisi rankapinossa ja pihan ympärillä koko päivän. Noin 50 peipon parvi hyöri puusavottametsässä.

Sain naapurin puolelta pölkyt pinoon odottamaan halkaisukonetta. Kurkien iltahuutoja, hanhiparvi kuului mutten nähnyt lintuja, kolme kurkea näin lentävän torpan ohi pellolle. Palokärki huusi kerran. Käpytikkoja liikkuu pihassa ja pihan ympäristössä. Kaksi tikkaa kahakoi siitä, kuka omistaa kelon toukkineen hakkuuaukealla.

Illalla yritin piirtää multakasan syysleimuja, mutta piirros on kehno, niiden kukinnot monimutkaisia. Odotan vielä että joku soittaisi, mutta ehkä kukaan ei soitakaan tänään. Lauantaina tulee talkooporukkaa ja halkomakone, alkaa puiden halkominen.

Hiljaista. Yö.
Taivaalla yksinäinen satelliitti.
Vaikka vain tähdenlento
kehottaa toivomaan, toivon silti.
Etäällä koira haukkuu taas;
se päivystää yötä.

23.8.2013

Illalla uuvuin ruuan jälkeen varhain. Päivä oli jäädä jo vaille merkintöjä vihkooni. Olisin säilönyt muistoja ja tapahtumia vain mieleeni, mutta en lopulta saanutkaan unta vaan nousin uudelleen ylös. No, nyt herätin äitinikin.

Aamusta asti kurjet huutaneet aika ajoin. Peukaloiset rätisivät pihan laidoilla. Mökinreunametsässä kierteli peippo- rastas ja tiaisparvia. Tiaisista ainakin hömötiaisten tyy-tyy-tyytä ja töyhtötiaisten pulinaa. Punarinnan kellon raksutus metsän reunassa muistutti alkusyksystä. Käpytikka kiertelee tontin ympärillä.

Minä pyörittelin aikani pöllejä ja mieleen tuli Heikki Turusen kivenpyörittäjän kylä. Melkoinen määrä puuta on vielä metsässä, arvioin että viikon urakka. Olin kuitenkin laiskalla tuulella. Jaksoin vain pari tuntia tehokkaasti. Selkä on hieman jäykkä ja käsivarret arat oudosta puurtamisesta. Niinpä lopetin pian ruuan jälkeen, pidin taukoa ja ryhdyin maalaamaan luonnosta syysleimusta. Kuvasta on tulossa liian pikkutarkka, kasvikirjamainen, taidan joutua vielä ongelmiin loppuvaiheessa, että saisin työhön edes vähän henkeä, hengitystä, henkevyyttä.

Illalla äiti kuuli ulkoa pari haulikonlaukausta. Sorsastuskausi on alkanut. Päivällä yksinäinen sepelkyyhky lensi siivet suhisten matalalta talon yli. Kyyhkyjä on metsästetty jo viikkoja. Kuulin jonkun ampuneen yli 60 sepelkyyhkyä ja 29 sorsaa tänä syksynä. Lieneeköhän liitoittelua?

Luin Kenkóa edelleen. Kirjoitan siitä vihkooni muistiin kappaleita. Nyt käyn tupakalla ja yritän sitten uudelleen unta.

Kasteiset aamut ja kylmenevät illat.
Savu torpan piipusta.
Peippojen kiertelevät parvet pihanreunametsissä.
Kurkien ruosteiset huudot pellolta.
Punarinnan kellonraksutus metsänlaidassa.
Peukaloisten rätyisevät äänet rankapinoissa.
Kaikki ne tuovat mieleen lähestyvän syksyn.
Melkein täysi kuu,
sekin tuo mieleen syksyn,
vaikka en tiedä miksi;
sen täyteydestä puuttuu vain kapea sirppi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti